2012 m. sausio 25 d., trečiadienis

Odiniai baldai

Kaip akmuo, medis ir vilna, oda yra natūralus produktas, kuris buvo visada vertinamas. Odiniai baldai, o tiksliau tik odinė sėdynių apdaila aptinkama jau Renesanso laikotarpiu. Ypač tokie baldai buvo populiarūs Anglijos ir Ispanijos regione, nes ten buvo palanku ūkininkauti ir auginti galvijus. Tačiau Ispanijos amatininkai patobulino odos apdirbimo ir paruošimo metodikas. Odiniai baldai buvo puošiami įspaudimų bei tapybos principu. XVI – XVII amžiuje baldai buvo sudygsniuoti dekoratyvių vinučių, kurios ir puošė, ir atliko sutvirtinimo funkciją. Odos apdirbimo menas buvo gerbiamas ir iki XVIII amžiaus išlaikė proceso autentiškumą. Tuomet rauginimo procesas užtrukdavo beveik metus. Viskas buvo atliekama tik žmogaus rankų darbo dėka. Jaučių odoms pirmenybę teikė Liudviko XIV stiliaus kūrėjai, o ožkos oda buvo naudojama vėlesnių amatininkų. Galvijų oda baldų gamybai buvo tinkamiausia dėl tvirtumo ir didelių dydžių.
O dabar šiek tiek susipažinkime su odos savybėmis. Oda yra patvarumo, patogumo ir galios statuso simbolis. Odiniai baldai kadaise buvo tik turtingųjų privilegija. Metams bėgant odiniai baldai ir jų apipavidalinimo mados vis keitėsi. Vienos šalys odą margino tradicinio stiliaus raštais, kitos ją dažė ryškiomis bordo ar oranžinės spalvomis. Rytiečių šalyse mėgti netradiciniai ornamentiniai raštai ir turkio, granato ar gervuogių spalvos. Tokia oda dažnai buvo blizgi lyg stiklas. Senovėje populiariausi odiniai baldai buvo didelės kėdės – krėslai, minkštasuoliai ir sofos.
Tokie baldai paprastai būna minkšti ir labai patogūs, be to pasižymi ilgaamžiškumu. Tačiau labai svarbu tokius baldus tinkamai prižiūrėti.
Natūralių produktų mėgėjai ypač vertina anilinu dažytą odą, kuri tampa minkštos tekstūros ir suteikia dar daugiau komforto. Norint išgauti tokią tekstūrą ir minkštumą, oda ištempiama ir mirkoma dažuose pusę paros. Visos spalvos laikui bėgant pradeda blukti, tačiau anilinu dažyti gaminiai savo gražias spalvas išsaugo žymiai ilgiau. Šiai kategorijai yra atrenkama tik aukščiausios kokybės oda ir visame pasaulyje tokių gaminių nėra labai daug.
Dar viena kategorija – pusiau anilino oda, kai dažomas tik viršutinis jos sluoksnis norint paslėpti natūralią spalvą. Pusiau anilino odos gaminiai turi šimtus spalvų, dėl to yra labai patrauklūs. Tokie gaminiai taip pat pasižymi minkštumo savybėmis ir yra labiau prieinami pirkėjui dėl mažesnės savo kainos.
 Daugelį kailių ir odos gaminių gali sugadinti įvairūs vabzdžių įkandimai, atsiradę įbrėžimai ar kiti defektai. Norėdami išvengti tokių netobulumų kūrėjai patobulino odos gamybos technologijas ir taip dienos šviesą išvydo odiniai baldai, kurių paviršius padengtas specialia apsaugine medžiaga. Neišvengta ir praradimų. Dėl apsauginio sluoksnio oda tapo kietesnė, tačiau ekonominiu požiūriu šie baldai yra patys patraukliausi, nes yra atsparūs dėmėms ir išblukimui.
Odiniai baldai namuose atrodo labai elegantiškai ir dažnai naudojami klasikinių interjerų kūrime. Nors jie kainuoja nepigiai, tačiau sukuria solidumo pojūtį. Labai svarbu juos tinkamai prižiūrėti, kitaip spalvos nubluks, oda deformuosis. Pati oda yra natūrali medžiaga, dėl to jos sandara yra porėta. Valymo priemones tokiems baldams rinkitės labai kruopščiai, nes galite negrįžtamai sugadinti jų paviršius. Jei kambaryje kur stovi odiniai baldai yra labai sausas oras, jie pradės džiūti ir raukšlėtis, paviršius sutrūkinės ir nubyrės dažikliai. Norėdami to išvengti – pasirūpinkite, kad namuose oro drėgnumas visuomet būtų 60-70 procentų.
Norint išvengti odos šerpetojimo ir suteikti jai žvilgesio – kelis kartus per metus tokius paviršius patepkite specialiomis priemonėmis. Natūralios odos baldų priežiūra yra lengvesnė, dirbtinė oda sunkiau valosi, greičiau išblunka ir nusitrina.

baldai