2011 m. lapkričio 28 d., pirmadienis

Oda baldų gamyboje

Oda naudota jau gilioje senovėje. Iš jos buvo gaminami rūbai, apavas, specialiose gertuvėse laikytas vanduo. Sudėtingas darbas buvo jos apdirbimas. Pirmiausiai pašalinami riebalai, po to džiovinama, rauginama ir minkštinama oda tapdavo lygi ir tinkama naudoti žirgo reikmenims, indams buityje ar krepšeliams gaminti. Odai minkštinti buvo naudojami dūmai, riebalai bei žievės ekstraktai.
Odininkystės menas sparčiai vystėsi Rytuose. Iš egiptiečių šį amatą perėmė romėnai, tačiau garsiausias buvo Turkijos ir Maroko tymas.
Pirmieji fabrikai Europoje pastatyti XVIII a. viduryje Elzase, Prancūzijoje, Vokietijoje, Anglijoje. Vokietija garsėjo lakuota oda, Anglija – spalvota, o prancūzai specializavosi pirštinių ir avalynei skirtos odos gamyboje.
Odos medžiaga labai populiari yra ir šiandien. Iš jos gaminami kokybiški batai, rankinukai ir netgi baldai. Oda pralaidi orui, tačiau nėra perpučiama, sugeria kūno drėgmę, bet nepraleidžia vandens. Gerai apdirbta oda yra tvirta ir atspari medžiaga.
Baldai oda buvo aptraukiami jau vėlyvosios gotikos laikotarpiu. Tuo metu buvo jaučiama italų bei prancūzų meistrų įtaka. Odiniai baldai būdavo apmušami naudojant dekoratyvias vinis ir masyvias varines galvutes. Baldų dekoravime naudota inkrustavimo technika. Mėgtas sudėtingo, stilizuoto piešinio ornamentas – arabeska (ypač Ispanijoje). Šis ornamentas susiformavo islamo šalių mene ir sparčiai paplito po visą pasaulį, kur įgavo naujų augalinių ir geometrinių motyvų. Šiuo ornamentu puošti ne tik baldai, bet ir kilimai, rūmų bei mečečių sienos. Europoje šie ornamentai sutinkami architektūroje, medžio bei metalo dirbiniuose, audiniuose.
Nors odiniai baldai atrodo solidžiai ir elegantiškai, tačiau jų priežiūra yra gana sudėtingas dalykas. Šie baldai bijo saulės šviesos, nes pradeda blukti ir trūkinėti. Jų negalima statyti per arti radiatorių, nes nuo sauso oro išgaruos drėgmė ir oda praras elastingumą. Tokių baldų negalima džiovinti džiovintuvu ir valyti cheminėmis medžiagomis ar indų plovikliais. Visa tai negrįžtamai gali sugadinti jos paviršių.
Odinius baldus rekomenduojama reguliariai valyti drėgna ir švelnia servetėle. Taip pat galima juos nusiurbti su minkštu šepečiu, tada išsivalo odos poros, o švelniai patrynus su dantų pasta – išnyks parkerių ir tušinukų žymės.

odiniai baldai

2011 m. lapkričio 22 d., antradienis

Kaip suplanuoti vaiko kambarį

Kambario vaikui įrengimas ir dekoravimas yra vienas smagesnių ir mielesnių darbų visame namo ar buto remonto maratone. Projektuojant erdvę mažyliui tenka prisiminti ne tik vaikystę, bet ir skaitytas pasakas bei jų personažus. Būtina į pagalbą pasitelkti vaizduotę ir išmonę, nes vaiko poreikiai skiriasi nuo suaugusiųjų. Taip pat jauki ir vaikiškų motyvų turinti erdvė lavina vaiko fantaziją, stimuliuoja vystymąsi. Todėl vaiko kambarys turi būti patikimas ir saugus.
Pastaruoju metu šiai erdvei teikiamas vis mažesnis dėmesys. Dažnai maži vaikai įkurdinami mažiausiuose namo kambariuose, nes klaidingai manoma jog kol jie maži ir kambario didelio nereikia. Atvirkščiai, vaikams skirkite geriausią kambarį, nes ten jie praleidžia didžiąją dalį savo gyvenimo, kuriame turi tilpti ir vaikų baldai, ir mokymuisi bei žaidimams skirtos erdvės, o taip pat rami miego ir poilsio zona.
Pradedant planuoti vaiko kambario interjerą vertėtų pradėti nuo skirtingo intensyvumo zonų sukūrimo. Taip bus lengviau pasirenkant sienų, lubų ar net grindų spalvinę gamą. Spalvos kuria nuotaikas, todėl ramybės ir miego zonai vertėtų rinktis tarp švelnių, blyškių spalvų, tokių kaip melsva ar žalsva. Žaidimų erdvę geriausia dekoruoti atsižvelgiant į vaikų poreikius ir mėgstamas veiklas ar net personažus. Tokią erdvę labai pagyvins ryškesnių ir šiltų spalvų akcentai, ornamentai. Mokslo erdvė vaikui turi padėti susikaupti, nesiblaškyti. Patartina vengti labai ryškių spalvų, nelygių, ekspresyvių raštų ar ornamentų.

vaikų baldai
Vaikų baldai turi būti parinkti labai atsakingai. Pagal saugumo reikalavimus jei turi būti aptakių formų, kad būtų kuo mažesnė susižalojimo galimybė. Švelnios spalvos sienos ir vaikų baldai mažina agresiją, ramina. Ir atvirkščiai, jei jūsų vaikas per ne lyg ramus – parinkite bent vieną ryškų akcentą jo kambariui.
Energetikai pataria vaiko kambarį įrengti rytinėje namo ar buto dalyje, o šviesos specialistai, kad jame būtų kuo geresnis apšvietimas. Pastarasis labai svarbus vaiko vystymuisi, tačiau griežtai draudžiama naudoti liuminescensinį ar halogeninį apšvietimą. Vienas didelis šviestuvas vaiko vaizduotėje gali simbolizuoti net Saulę.